Каквко представлява SPF ? | Защо не трябва да използваме масла вместо spf продукти ? - Green For Beauty

Каквко представлява SPF ? | Защо не трябва да използваме масла вместо spf продукти ?


























Aко сте последовател на DIY (направиси си сам) рецепти домашна  грижа за кожата , от блогове или Pinterest , вероятно сте  опитали поне веднъж да създадете свой собствен слънцезащитен продукт от кокосово масло . Или може би сте виждали препоръки и снимки, които казват , че можете да заместите вашата слънцезащитен крем с масло от малина  , масло от морковени семена , кокосово масло , масло от ший и много други общи и екзотични растителни масла и екстракти . След като и аз съм последовател на DIY  козметиката и формулатор на такава и преди време най-вероятно аз самата щях да се мажа само с масла или да се опитам да си направя сама, така че не е учудващо ,че хората вярват ,че могат да създадат и слънцезащитни продукти с SPF сами.

Макар,че сме далеч от летният сезон когато темата за слънцезащита почва да вълнува всеки, реших да напиша този пост от рано ,за да може той да стигне до повече хора и за да могат от рано да вземат мерки. Миналото лято го направих прекалено късно и беше под формата на видео ,което стана доста дълго и не успях да разпространя "важното" съобщение.
Ако някой иска все пак може да изгледа и видеото .
Информацията във видеото е базирана на научни данни и изследавния ,както и по официалната статия на Formula Botanica



Истината за съжаление е ,че не можем да направим сами  добър, равномерно разпределен сигурен Слънцезащитен фактор (SPF) с рецепта DIY . Всъщност, създаването на собствен слънцезащитен продукт е сложно, предизвикателно и скъпо. В някои части на света продукти, които съдържат SPF, се считат за фармацевтични продукти . И дори в тези части на света, където те се разглеждат като козметика, те все още изискват стриктно и скъпо тестване. 
Имам цяла допълнителна статия по въпорса>>> 

Защо не можем да си направим домашен слънцезащитен крем ?






Какво всъщност е SPF?

Степента на слънцезащитния фактор (SPF) се измерва чрез способността на слънцето да предпазва UVB (Ултравиолетово лъчение ) от увреждане на кожата. Ако отнема 20 минути, за да може вашата незащитена кожа да започне да се зачервява, тогава използването на слънцезащитен крем SPF 15 теоретично предотвратява зачервяването 15 пъти по-дълго - около пет часа.

От фондацията за рак на кожата:
 SPF 15 филтрира около 93% от всички входящи UVB лъчи. SPF 30 поддържа 97%, а SPF 50 поддържа 98%. Те могат да изглеждат като незначителни разлики, но ако сте чувствителни към светлина или имате анамнеза за рак на кожата, тези допълнителни проценти ще имат значение. И както виждате, няма слънцезащитен крем, който да блокира всички UV лъчи.
Но има проблеми с SPF: Първо, без слънцезащитно средство, независимо от високият процент, трябва да се очаква да остане ефективно повече от два часа без повторно прилагане. Второ, "зачервяването" на кожата е реакция само на UVB лъчите и ви разкрива малко от това, което UVA  реално ще нанесе ,като щети . Достатъчно увреждане може да получите и без да имате зачервяване.




3 Причини, поради които не трябва да използвате естествени масла като слънцезащитни продукти

Защо вашето слънцезащитно средство не може да бъде заменено с тези растително масла ? Защо не можете да направите  слънцезащита от кокосово масло и да бъдете защитени от слънцето? 3 важни причини защо естествените масла не са заместител на правилно формулиран продукт за грижа за кожата с проверяем и измерим SPF:

1. Естествените масла не абсорбират достатъчно UV

Изследователите в едно проучване (Gause & Chauhan,2016) установяват, че естествените масла не са подходящи за UV-блокиране на съставките. Те измерват UV абсорбцията на алое вера, рапично масло, цитронелово масло, кокосово масло, зехтин и соево масло и установяват, че всички те не правят нищо, когато става дума за блокиране на ултравиолетовите лъчи. Те заключиха, че техният SPF е много близък до 1. Това ефективно означава, че тези съставки няма да направят нищо, за да предотвратят  дори зачервяване. Друго проучване на Kaur &Saraf (2010) установява малко по-високи стойности за някои ботанически масла, но те все още не са по-високи от 7 в най-добрия и 1 в най-лошия случай.

2. Естествените масла не абсорбират UV при правилните дължини на вълните

В проучването Gause & Chauhan, посочено по-горе, витамин Е е единственото вещество, което показва значителна UV абсорбция, но това се наблюдава само под дължина на вълната от 310 nm, което все още позволява повечето от ултравиолетовия спектър да преминава .
Слънчевата светлина UVB-UVA гама е 290-400nm.w

3. Естествените масла не са изследвани за ползване ,като  SPF  слънцезащитни продукти

Естествените ботанически масла не са преминали през лабораторните упражнения и не са провеждани човешки тестове, за да се установи тяхното SPF.


  • Започнете, като решите какъв фактор SPF искате да използвате. 
  • Слънцезащитните продукти се тестват в лаборатория няколко пъти по време на процеса на разработка, за да се гарантира, че SPF факторът ,който притежават е абсолютно точен.
  • След това слънцезащитните продукти се тестват върху човешки доброволци, които са изложени на определено количество слънчева светлина. След това се оценява кожната им реакция.
  • След това лабораторията сравнява тези резултати с резултатите от тестовете си, за да гарантира съвпадението на SPF.
  • Това ниво на тестване не е настъпило за всички натурални масла, които се продават . Ако виждате фирма, продаваща натурално масло с обявена SPF, Ви препоръчваме да му пишете и да поискате резултатите от тестовете.

Митът за маслото от малинови семки 
Това беше най-големият бум разпространен миналото лято,фирмите производители определено се възползваха от информацията тъй като и цената му започва от 20лв 
Проучване на (Oomah et al., 2000 в Journal of Food Chemistry), което твърди, че маслото от маслиново масло има висок SPF. Изследването прави смелото твърдение: "Оптичното предаване на масло от малина, особено в UV диапазона (290 ± 400 nm) е сравнимо с това на препарати от титанов двуокис със слънцезащитен фактор за UVB (SPF) и защитен фактор за UV- A (PFA) между 28-50 

След това проучването не дава никакво указание за проучвания, които да подкрепят това твърдение. Също така може да забележите, че има огромен обхват между SPF от 28 и 50, което предполага, че не е било направено официално тестване за SPF по отношение на това масло. И все пак това проучване е обиколило света многократно, цитирано е на блогове, на курсове за грижа за козметиката, на Pinterest и дори на уебсайтове на търговци на продукти за грижа за кожата. Предполагаме, че авторите на изследването на Oomah не биха публикували това изречение, ако биха разбрали последиците от това едно изречение. Моля, не вземайте този ред като потвърждение, че маслото от маслиново масло има някакъв вид SPF.

Митът за масло от моркови от семена

 Маслото от морковени семена подобно на маслото от малинови семки, също може да приеме славата на SPF натурален продукт с до 40 фактор.

Тези цифри за маслото от морковено семе най-вероятно идват от индийско проучване от 2009 г., където изследователите са тествали фотостабилността на слънцезащитен продукт, съдържащ моркови - те самите не са тествали морков. Не знаем в каква форма продуктът е съдържал моркови и  също не се знае какви са другите съставки - така че е малко вероятно, че маслото от семена от моркови само по себе си има SPF от 38-40. Всъщност в някои фолклорни рецепти сокът от моркови и морковено масло се използват като домашно заздравителни продукти, които ускоряват тена ви, когато сте изложени на слънце.

Ако разгледате етикетите на всички фирми ,които предлагат SPF продукт с моркови ще забележите ,че те не съдържат пълните си съставки на сайта или на опаковката. Също така съдържат цинк, който най-вероятно е UV-блокиращата съставка.

Важно е да запомните, че има различни видове нефтопродукти, които съдържат морков, така че няма яснота дали това се отнася до накисване на морков в масло, парна дестилирана масло от моркови, екстракт от CO2 от моркови или може би дори (много редки ) Студено пресовано масло от моркови. Повечето масмаркет фирми правят синтетично масло от моркови ,което само наподобява структурата на истинското. Всичко е маркетинг .

Митът за кокосово масло SPF

Кокосовото масло е един от  най-често цитирани слънцезащитни масла в домашните рецепти. 
Проучване от 2016 г. в Международния вестник на козметичната наука опровергава това и показва, че кокосовото масло има SPF  1. Другите изследвания могат да покажат малко по-високи резултати до SPF 10 , но това не означава, че трябва да поемате всякакви рискове с кожата си, що се отнася до слънцето. Кокосовото масло не трябва да се използва като самостоятелно слънцезащитно средство.

Тук ще спомена и така известният зехтин 
За ползите от зехтина в козметика и личната хигиена сме чували още от нашите баби и поне веднъж сме пробвали да си направим маска за коса или лице в която сме слагали зехтин.
Друга абсурдна DIY идея е да се мажем със зехтин за красив ,равномерен ,тен с гладка кожа…или по-скоро най-бързият начин да си докараме рак на кожата.
Повече защо трябва да сме внимателни с използването на зехтин в козметика ,можете да прочетете ТУК.

Защо да направите свой собствен естествен слънцезащитен крем е  невъзможно предизвикателство ?

Независимо от това, растителните масла и екстракти могат да играят интересна допълнителна роля във всяко слънцезащитно средство. Някои изследвания (Ramos et al., 1996; Gause & Chauhan, 2016 - и други) установиха, че някои екстракти могат да повишат потенциала за блокиране на ултравиолетовите лъчи на общото слънцезащитно средство. Това откритие предполага, че е възможно общото количество химически слънцезащитни средства, които се изискват във формулировката, да бъде намалено (не заменено) чрез използване на UV блокиращи бустери.

Но за да стигнете до този етап, все още ще трябва да формулирате ефективно слънцезащитно средство с измерим SPF и ще трябва да преминете през широко тестване in vitro и in vivo. Дори тогава не сте сигурни, че ще постигнете SPF, който искате .


Работата с проверени и тествани слънцезащитни съставки като цинков оксид и титанов оксид все още е сложна и не гарантира специфичен SPF. Ефикасността и реалният SPF на готовия слънцезащитен крем не зависи само от това колко от тези съставки се използва във формулировката, но зависи и от начина на разпределение на съставките. Не можете да използвате проста формула от напр. 30% цинков оксид = SPF 30, защото почти винаги ще се объркате. Ето защо всяка партида на вашето слънцезащитно средство трябва да бъде изпитана върху хора, след като веднъж формулировката бъде проверена и премина през всеки от сложните етапи на лабораторните тестове, които споменахме по-горе.

Видео:

















Ще съм благодарна да споделите тази публикация с вашите близки и приятели 

кредити: Formula Botanica 

1 коментар

  1. направо не вярвам какво чета и то в блок за натурална козметика. Браво на автора за смелостта! Доста често ми се е налагало да обяснявам същотор даже наскоро се карах с една фирма дето се пише естествена козметика-Христина, която на всичкото отгоре изтри коментара ми на факта, че т.нар. и слънцезащитни продукти са съставени само от масла. Маслата(кокосово, зехтин, пшеничен зародиш и т.н) имат защитен фактор под 10, който не само че е крайно недостатъчен, а и от него може да се възползвате само в рамките на около 10 минути или колкото там ще отнеме на маслото да попие в кожата ви. Цинкът и титаниев диоксид са напълно естествени заместители на химичните ув филтри, стига да не са нано, защото нано частиците проникват през кожата и се отлагат в организма. Препоръчвам ви да търсите продукти с цинк или с цинк и титаниев диоксид, тъй като титаниевият диоксид не предпазва от пълния спектър УВА лъчи. Вярно ще сте малко по бледи, но през тази преграда ракът на кожат ще мине доста трудно.

    ОтговорИзтриване