Защо да сме внимателни с купуването/продаването на домашната козметика ? - Green For Beauty

Защо да сме внимателни с купуването/продаването на домашната козметика ?





Напоследък се появиха доста ентусиасти и любители на домашната козметика и това е супер !
Притеснителното е  това ,че на пазара можем да срещнем напълно неетикирани и легализирани продукти от незнайни производители. За съжаление хората често подценяват това ,мислейки си че нещата стават много лесно разбърквайки просто някакви съставки в някакъв произволен ред и пропорции.

Разликата между формула и рецепта 

Процеса на формулиране и направата на един крем за лице си е цяла наука. Изискват се знания в химията,биологията,екологията и т.н 
Разликата между домашните рецепти за направи си сам (DIY) и професионално направените такива е много голяма. В рецептите, които можем да срещнем навсякъде в книжки, сайтове,Pinterest и т.н обикновено пропорциите се измерват в чаени или супени лъжици или капки при етеричните масла, обикновено е съчетание от твърди и растителни масла ,без консервант или най-много до витамин Е. Всичко това може да бъде много опасно,защото се изискват определени условия,инструменти,температура и консерванти ,за да не се образуват бактерии или плесен в продуктите. А там където се добавят етерични масла е изключително важно в каква комбинация и пропорция са ,дали продукта е измивен или попивен, всичко това е много важно и не бива да се подценява. При формулирането винаги  трябва да се използват проценти (%), а не е грамове,милилитри или лъжици. Опитите и изследването на продукта,който искаме да направим е също толкова важно. Трябва да знаем коя съставка с коя как реагира,за да се получи точно това ,което искаме. Трябват много опити и точност. Често дори в разлика от 0.1% в някоя съставка повече или по-малко, променя крайният резултат  за това е невъзможно да имаме ефективен и добър продукт от просто забъркани съставки с лъжици. 
Рецептите,които споделям тук в отдел КУХНЯ ЗА КРАСОТА се отмерват в лъжици или мл/гр ,но те са само и единствено изпълними в домашни условия и са за еднократна или кратка употреба. (Почистване на лице,маски ) 

Как да разпознаем кога продукта е изработен некомпетентно ?


Понякога виждам грубо допуснати грешките,които ме карат да се замисля. На първо място - етикети. Това е изключително важно, да се знае какво има точно в продукта,пълно описание INCI  ,не просто съдържа екстракт от златна жожоба,кестен, червена боровинка и т.н. От кого и къде е произведен, срок на годност и т.н. Не просто бурканче с някаква смес вътре. Това е важно дори за тези,които предлагат ръчно правената си козметика във Facebook или в сайтове. Факт е ,че етикирането е сложен процеси и доста оскъпява,но това са европейски стандарти и закони. Най-малкото изглежда по-професионално.
Второ много важно е как точно са изписани въпросните етикети. Дали има повече "БЕЗ" или се набляга на какво има. Уважавам производителите,които са горди със състава си и вместо да заемат място и да казват какво нямат ,да подчертаят какво всъщност имат и защо са различни. Освен това много често нещата,които изброяват FREE OF (БЕЗ) са неща,които така или иначе няма как да имат. Без консерванти. Без химия.  Не е възможно да запазиш козметиката си,ако няма консерванти има натурални такива,които са одобрени от biocert и ecocert. Включително някои екстракти и например цитрусите са естествени консерванти. Козметиката винаги се консервира ! А без химия е най-забавно, как така без химия ?! Целият този процес на сливане на съставки си е чиста химия. Химия не е лоша дума.

Много лошо впечатление ми прави,когато видя продукт в който да речем са сложили масло (кокосово,какаово,морковено или малинови семки ) и заради това го обявяват,като слънцезащитен. Това е напълно невярно, изключително непрофесионално и некомпетентно. Още повече продукт с медицицинско предназначение (както и слънцезащитните продукти) трябва да имат задължително одобрение от Администрация по храните и лекарствата.

За съжаление онлайн търговците трудно могат да бъдат контролирани от закона, за това трябва да сме много внимателни и поне да сме сигурни,че ако това е хобито на човека то той има наистина някакви знания,диплома или лиценз ,за да извършва това.

Статията защо маслата не са слънцезащитни можете да прочетете тук >>
http://greenforbeauty.blogspot.bg/2017/05/spf-spf.html

Да. Това е третото нещо. Разликата приета от закона между козметика и лекарство е това,че лекарството лекува ,а козметиката подобрява външният вид. За това не може да се упоменава в етикета,че даден крем и т.н може да лекува акне,розацея и т.н те могат да са благоприятни ,но не и да лекуват (дори и да могат) Въпреки това забелязвам кремчета и мехлеми на които е написано против акне или за лечение и т.н

Разликата между HANDMADE и HOMMADE (Ръчно направен и домашно направена)

Легализираните и одобрените от закона продукти ,могат да се произвеждат само и единствено в лицензирани помещения и лаборатории от опитни лица. Не могат да бъдат забъркани в кухнята. Това е по европейски стандарт и закон. Често хората си мислят,че ръчно направената козметика е домашна, тя също изисква специално помещение,оборудване и опитно лице.

Правенето на домашна козметика е нещо прекрасно и подкрепям с две ръце всички,които го правят. Това носи  удоволствие и радост. Природата ни е дала всичко и ние можем да се възползваме напълно от нея в най-чистата й форма. Важното е да разграничаваме домашната козметика от професионалнатата. Ако ви харесва сами да си правите крем за лице ,правете го ,та дори и в милилитри и лъжици,но това е ваша отговорност ,тези продукти не бива да се предлагат на други хора или да се продават свободно. И не,че не можем да си купим домашна козметика ,ако купувате домашна козметика уверете се,че е от компетентно лице и най-малкото в стерилна обстановка.
Бъдете отговорни ! А ако искате да го правите професионално за щастие има курсове и образование по тази специалност.


Надаявам се тази публикация да е била полезна за вас.
Последвайте ме за повече подобни статии.
Facebook page





Няма коментари