Шоколадов фъдж с орехи (веган, суров) by Coconbee - Манията по здравословното хранене, или как модата контролира живота ни - Green For Beauty

Шоколадов фъдж с орехи (веган, суров) by Coconbee - Манията по здравословното хранене, или как модата контролира живота ни





Шоколадов фъдж с орехи (веган, суров) by Coconbee - Манията по здравословното хранене, или как модата контролира живота ни

Да бъдеш или да не бъдеш..... здравословен?!

В днешно време модата е над всичко. Дали ще са тенденции в дрехите, аксесоарите, прическите или в храненето, всички ние ги следим и се влияем от тях. Разбира се, това има негативни последствия за нас-тези, които се ръководим от модата. 
За моделите, например, е ок да са анорексично слаби, във фитнес средите е ок да си "назобен", а при храненето е ок, например, да си веган. И е така - няма нищо лошо в това всеки да бъде такъв, какъвто се харесва и одобрява. Но защо трябва да се поставят етикети? Аз съм "веган", аз съм "нездравословен", това е "здравословно", онова е "джънк"... Не е ли това личен избор, без да трябва да влизаме в обяснителен режим защо сме го направили.
Днес, модата до такава степен е обвзела живота ни, че ние лепим етикети на всичко. Но мен винаги ме е тревожел факта, че много хора не разбират същността на това, в което обвиняват другите. Всичко различно е неразбираемо и дори понякога смешно. И не става въпрос само за храненето. И честно казано, ако търсите еднозначен и точен отговор на това, какво е да се храниш „здравословно“, никога няма да го откриете. То не е някаква мода или прищявка и не трябва да се приема с насмешка.
А за да разберем какво е здравословно, трябва да преминем през много уроци. За да разберем най-добрият тип хранене лично за нас ще трябват години опит с тялото ни и различни експерименти с храната и спорта. За всеки човек е индивидуално- така какво за едни е добре да хапват млечни продукти, така за други е противопоказно. Здравословното не е мода. То е начин на живот. Разкритие, което си направил за себе си и за това, което организмът ти може да преработи като храна, напитки и дори емоции. Стартът започва от самите нас – осъзнат избор, с който да променим живота си.
Първата книга, която прочетох и промени начинът ми на мислене относно храненето беше на д-р Питър Д‘Адамо. Той е нутропат, изследовател и автор на един от най-известните режими на хранене – този според кръвната група. Препоръчвам „Правилният начин на хранене за вашата кръвна група“ на всеки, който се интересува от храненето, което е подходящо за неговия генотип и кръвна група. Стъпка напред, чрез която можете да промените живота и храненето си. И най-важното да осъзнаете и усетите кои храни ви влияят добре и кои - не.
А сега и рецептата днес! J


Фалшив веган шоколадов фъдж с орехи

Кой не обича вкуса на шоколада? Разтапящ се по небцето какаов вкус с хрупкави ядки ?! Е, да, но аз лично го предпочитам без всички добавки – глюкозо-фруктозен сироп, дехидратирана млечна киселина, соев лецитин, аромати, консерванти и други Е-та. (обикновено това съдържат едни от най-известните шоколади в света)
Да не говорим, че домашно приготвените десерти с естествени и натурални продукти са не само здравословни, а и супер вкусни. 


Днес приготвих един много вкусен суров и лесен шоколадов фъдж, който дори и фалшив, напълно наподобява вкуса на купен от магазина. Успях да излъжа брат ми (който обожава шоколад), че това е купен бонбон. Ураа! Препоръчвам ви да го замразите за кратко във фризера и след като го извадите и леко се поотпусне да го разрежете на малки парченца. Обещавам ви гарантиран успех с момчетата/момичетата, любители на шоколада.
А за тези, които са на режим -  намалете дозата мед (или просто не слагайте подсадител) и ще имате един страхотен палео, ниско-въглехидратен десерт.







Време на приготвяне: 10 мин.
Порция: 10-12 бонбона (зависи на колко се разреже)
Степен на трудност: лесна рецепта



Продукти

150 гр. Бадеми + 50гр. Орехи
20гр. Натурално какао
1ч.л. кокосово масло + 1ч.л. какаово масло
(по избор)
20 гр. Мед / 50 гр. Кленов сироп
1ч.л. Ванилия
Или 1ч.л. Канела
Щипка Сол




Приготвяне

1. С помощта на блендер/ кухненски робот смлейте ядките на дребно (внимавайте да не станат на тахан). Добавете всички останали сухи съставки (какаото, ванилия/канела, сол)
2. Разтопете маслата и меда на водна баня, като се старайте да е на много бавен огън. (може и в микровълновата, но трябва да е съвсем за кратко- 10сек.)
3. Добавете разтопените масла и меда към ядките и разбъркайте до получаване на лепкава еднородна смес.
4. Добавете към тях още малко начупени на едро ядки и сложете в плосък съд с квадратни размери (например кутийка), или плоска купичка и я пъхнете за 15-тина мин. във фризера.
5. Извадете и изчакайте сместа да се отпусне и след това нарежете на кубчета.

Сега остана само да им се насладиш с любим човек и много широка усмивка. J



Няма коментари