Кокосови палео гофрети by Coconbee – Моят опит с периодичното гладуване - Green For Beauty

Кокосови палео гофрети by Coconbee – Моят опит с периодичното гладуване



Гофрети с кокосов вкус и плюсове, минуси и бих ли повторила периодичното гладуване?



Фастинг - гладуване или не съвсем - моето скромно преживяване

 Нека първо те запозная с методиката на периодичното гладуване или фастингът. За тези, които не са чували за него, това не е режим или поредната диета, а система за редуване на различни приеми на калории. Той не се използва само и единствено за редукцията на мазнини, а е с широко въздействие и върху останалите органи и системи (доказано!). Методиката на фастинга е следната: Лишаването от калории се комбинира с хранения в определен прозорец от време. Това става в интервал от 16, 20 и стига до 48 часа (, но това е прекалено екстремно). Или на прост език, гладуваш 16 часа, хапваш в прозорец от 8; не ядеш 20 часа, храниш се в 4 часа от денонощието, и т.н.
Причината гладът да е основа на системата е в това, че за кратки интервали от време той върши няколко неща, които системното хранене от три, четири и повече пъти на ден, няма възможност да направи. На първо място, е че увеличава инсулиновата чувствителност, което означава, че времето, в което гладуваме, тялото ни произвежда малки или почти никакви дози инсулин, тоест ние отслабваме. Второто, създава се отрицателен калориен баланс (ако успеем да си набавим тези калории, от които тялото ни всъщност има нужда, а не изядем течния школад и чипса в шкафа). И трето, периодите на глад са достатъчно дълги, че да започне изгарянето на мазнините, и прекалено кратки за сериозен спад на енергията в организма. И не на последно място, фастингът е доказан със своя ефект на лечение на червата, добро повлияване на хора с диабет и инсулинова резистентност, автоимунни заболявания и ракови образувания. Както вече казах, гладуването има много разновидности – от 16-48ч., прилага се 1-3 в седмицата или пък 7/7 (воинска диета), или дори на пълнолуние (като тук нещата отиват в една друга тематика и смисъла на гладуването е малко по-различен).
Нека сега се фокусираме върху моя опит. Може би „опит“ не е точната дума, с която да го нарека (по-скоро преживяване), тъй като аз го спазвах само 10 дни, колкото да си направя експеримента и да видя как ще ми повлияе. Разбира се, преди това доста се порових в Интернет, изгледах много клипчета, поразпитах професионалисти, и най-накрая се реших.
Първата стъпка, която предприех беше да си изтегля приложение, тъй като не съм много добра в пресмятането на часове и често забравям. (пишете ми, ако имате интерес) Започнах с най-лесния вариант, тъй като имам чувствителен стомах и знам, че при продължително гладуване започва да ме боли.*
*Преди да разкажа как се чувствах и какви бяха ефектите, искам да споделя, че преди съм пазила много диети и режими, които уж бяха гладуване, включително житния режим на учителя Дънов, които си е хард-кор. На него издържах 5 дни, точно поради тази причина – стомахът ми не издържа, присвивах се от болки в края на петия ден,  синаправих една топла ангелска супа и се приключи с мъките. Въпреки това, съм решена да го направя пак, но за това друг път (тук методиката е същата, разбира се с доста по-малко калории, нужни на трениращ човек, но причините и философията на Беинса Дуно и житния режим са нещо далеч от просто сваляне на килограми).
И така, след приложението, идва ред на режима. Аз не промених своето хранене, то си остана базирано на зеленчуци, изключила съм: месо, картофи, ориз, млечни продукти (правят изключение, но не ежедневно, козето кисело мляко и сирене); консумирам до минимум: мазнини, бобови , житни и сол; изцяло не консумирам тежки храни (фаст фууд), газирано и сладко (захар-говорих за нея в миналата статия). Същото важи за тренировките: редувам HIIT тренировки, със собствено тегло, ластици и леки тежести, с йога и аеробно кардио (5-6 дни в седмицата).


Преди                                         След      
Започнах фастинга и честно казано, бях впечатлена. Мислех си, че ще повлияе на настроението ми, ще съм отпаднала и изморена, че коремът ми ще се подуе от нерегулярното хранене. Но беше точно обратното – супер лесно е да следя прозореца си за храна, не мислех постоянно какво ще ям, правех всичките си хранения предварително, наяждах се и край, спирах да го мисля. Коремът ми беше учудващо плосък (по всяко време на деня), а гладът не взимаше от енергията ми, даже напротив- имах чувството, че се будя заредена. Хубаво е да се тренира точно преди да се отвори прозореца за хранене, тъй като тогава инсулинът тогава е най-нисък и тялото ще вземе от запасите, тоест упоритите ни мазнини (йей!). Като цяло, първите дни се чувствах изключително добре.
На третият ден, обаче се появиха няколко проблема, като съответно после осъзнах своите грешки -   започнах да изпитвам неиминуем глад за сладко, което предполагам, че е означавало, че ми липсва някой витамин, като магнезий или калций; или някой основен хранителен източник, като протеина. Опитах се да го заместя със своите здравословни алтернативи – е, получи ми се, но за сметка на това, в последния ден кантарът показваше +2 кг. Освен това, червата ми започнаха да стават лениви (въпреки плоския корем) и сякаш метаболизмът ми се забави, а трябва да е обратното. Обяснявам си го със смяна на режима и стреса за организма, тъй като моят не е особено по резките смени в храненето и лесно се влияе от външни фактори. Също, не можех да си набавям достатъчно протеини, скоро спрях да консумирам месо, което беше моят основен източник и още не съм свикнала да си намирам адекватни заместители.
 Експериментът си заслужаваше качените килограми, защото заключението е, че фастингът повлиява различно на всеки, а и мисля да го пробвам отново, но за по-дълъг период от време. Разбира се, когато съумея да си набавям необходимото за мен съотношение от протеини, въглехидрати и мазнини, а също и подкрепящи витамини и минерали.*

*Това е личен опит, който споделям с вас! Преди да следвате, който и да е режим, е нужно да си направите необходимата консултация със специалист. Периодичното гладуване не се препоръчва при хора с анемия или язва.


Лесни веган гофрети с кокосово брашно


Ако не ти се занимава да си готвиш всяка сутрин и се чудиш какво да закусваш няколко дни подред, предлагам ти тези кокосови палео гофрети, малко калорични и супер вкусни! Много е удобно да имаш нещо комбинативно в хладилника, когато бързаш сутрин. Тези меки и ронливи гофрети са вкусни с всичко – от лъжица мед до банани или берита. 

При приготвянето им е важно гофретникът да не е на максимална степен (ако е възможно), както и е задължително преди слагане на сместта точно по средата да намажеш с кокосово масло (или друга мазнина по избор), за да не залепне. Внимавай, защото тестото е ронливо и при пренасяне, може да се разруши цялостта на гофретата. (Ако искаш да е по-гъсто и меко, добави още ок. 50гр. Брашно по избор (лимец, ленено семе) + още малко мляко на око)

П.П.: Още една причина да ги опиташ е това, че са супер фотогенични и толкова красиви, че не мога да им се нарадвам, камо ли да ги ям преди да съм ги снимала!
П.П.2: Перфектни за събота сутрин и изненада за любим човек, успешно се комбинират със силно кафе и шоколад. <3





Време на приготвяне: 40 мин.
Порция: 6-7 гофретки
Степен на трудност: средно-трудна рецепта



Продукти

1 Цяло яйце
3 Белтъка
4-5 фурми
100 гр. Кокосово брашно
50 мл. Соево мляко (може и повече)
50 гр. Кокосово масло
½ ч.л. Бакпулвер
1ч.л. Ванилия
Щипка Сол
По желание:
Кокосови стърготини
Подсладител (стевия, кленов сироп)



Приготвяне

1. В блендер/ кухненски робот смеси фурмите, кокосовото брашно, цялото яйце, соевото мляко, солта, ванилията и бакпулвера. (Ако желаеш, (аз добавих за по-хрупкава смес) кокосови стърготини -  тук е момента да ги сложиш + още подсладител)
2. Добави разбитите на пяна белтъци, както и разтопеното кокосово масло и разбъркай хубаво до получаване на еднородна смес.
3. Сложи по 2-3 с.л. от сместта (зависи колко големи гофрети желаеш) в средата на гофретника, като преди това винаги намазняваш гофретника с мазнина по избор.  
4. За глазура използвах по 1 ч..л. разтопени на водна баня какаово и кокосово масло, какао и мед/кленов сироп. И поръсих с кокосови стърготини и берита. Но това, разбира се е изцяло по твое желание.
 Можеш да добавиш натурални шоколадови парченца, някакъв тахан (кокосов/лешников мммм....), банан, или просто лъжичка мед.


Сега остана само да им се насладиш с любим човек и много широка усмивка. J


Няма коментари