Алкохолите в козметиката |Ethyl Alcohol | Benzyl Alcohol (гост пост) - Green For Beauty

Алкохолите в козметиката |Ethyl Alcohol | Benzyl Alcohol (гост пост)



Естественият алкохол се е използвал още в дълбокото минало под различни форми- в напитки, лекарства, индустрията и т.н. В днешно време, когато органичната козметика бележи ръст, благодарение на неговите антисептични свойства, алкохолът става важна съставка. 
Все още някой клиенти са убедени, че алкохолът дразни и изсушава кожата, за това трябва да се избягва. 


Какво е алкохолът?Естественият алкохол, още наричан етанол, чист алкохол или алкохол за пиене безцветна летлива течност с лек аромат. Добит от пшеница или ръж, в резултат на ферментация на захари. Естественият алкохол се е консумирал под формата на спиртни напитки като вино, бира, уиски от древни времена. В медицината е намирал приложение като разтворител, антисептик и дезинфектант. Алкохолът убива организмите като денатурира техните протеини и разгражда липидите им. Ефективен е срещу повечето бактерии, гъби и много вируси.Когато казваме „алкохол" обикновено имаме предвид етилов алкохол. В химията обаче, терминът алкохол обхваща голяма група съединения, които съдържат хидроксилна (ОН) група. Метиловят, бутиловият, изопропиловият алкохол спадат към групата на етанола, но само той е годен за пиене. Цетеариловият и стеариловият алкохол спадат към друга група- те са восъко подобни субстанции, които се  добиват от растителни масла. Така също глицеринът и ментолът се дефинират като алкохоли от химична гледна точка. Когато видим единствено думата алкохол на етикета, това означава Етилов алкохол.Поради своите антисептични свойства, етиловият алкохол се използва като консервант в козметичните продукти, както и като разтворител за различни съставки. Сертифицираната натурална козметика съдържа само естествен алкохол добит от зърно. Синтетичните алкохоли добити от петрол или алкохолни денатурати не са годни за пиене тъй като съдържат токсични субстанции, например метиловият алкохол е абсолютно забранен.


Лош VS добър алкохол в козметичните формули
Когато изразяваме загриженост относно наличието на алкохол в продуктите най-често ще видите на етикета на съставките като алкохол SD, денатуриран алкохол или, по-рядко, изопропил алкохол. Тези видове летливи алкохоли дават на продуктите бързо изсъхващо покритие, веднага обезмасляват кожата, така че е лесно да се види тяхната привлекателност, особено за тези с мазна кожа.

В дългосрочен план могат да имат негативни последици.

Последствията включват сухота, ерозия на повърхността на кожата (това е наистина лошо за кожата)  Алкохолът просто отслабва цялостното състояние на кожата.

Само за да сме 100% ясни, има и други видове алкохоли, известни като мастни алкохоли, които са абсолютно недразнещи и могат да бъдат изключително полезни за кожата. Примерите, които ще видите на етикетите на съставките, включват цетил (cetyl), стеарил и цетеарил алкохол. Всичко това са добри съставки за сухата кожа и в малки количества, пригодени за всеки вид кожа, тъй като те дават приятна текстура и спомагат за запазването на съставките в продуктите. Важно е да се разграничат тези природосъобразни форми на алкохол от проблематичните видове алкохол.
По същия начин може да сте чули, че алкохолът е добра съставка, защото помага на други съставки като ретинол и витамин С да поглъщат по-ефективно в кожата.

Защо трябва да се използва алкохол в органичната козметика?
В натуралната и органичната козметика могат да се използват различни консерванти и антисептични агенти. Като например:
  • Бензоена киселина, нейните соли и естери
  • Бензилов алкохол
  • Мравчена киселина и нейните соли
  • Пропионова киселина и нейните соли
  • Салицилова киселина и нейните соли
  • Натурален етилов алкохол
  • Антисептични етерични масла
В 20-ти век повечето от тези субстанции са тествани върху животни, за тяхната вътрешна и външна токсичност.( в днешно време тестването върху животни е забранено от закона в повечето държави, но съществуват данни от по-ранни тестове).Според резултатите от теста LD50(skin)RBT (субстанцията е нанесена върху заешка кожа) концентрираният натурален алкохол е най-мекият антимикробен агент. Той е 10 пъти по- малко токсичен от butylparaben и xxx пъти по-малко токсичен от phenoxyethanol(и двата се използват широко като  консерванти)Сред всички консерванти позволени за употреба от ECOCERT в натуралната козметика, естественият алкохол е най-безвредният. Той е изключително подходящ за продукти, които не се отмиват, като кремовете за лице и тяло. Органичните киселини и бензиловият алкохол могат да раздразнят кожата, за това се използват предимно в продукти, които се отмиват, като сапуни, шампоани, душ-гелове. Антисептичните етерични масла (понякога означени като аромати на  етикета) притежават достатъчен антисептичен ефект само ако се използват във високи дози. Това води до силен аромат на продукта и по-голяма възможност от дразнене на кожата.

Токсичен ли е алкохолът, когато се прилага върху кожата? Не.

Интоксикацията с алкохол, е позната като напиване от древни времена. След като пием алкохол, етанолът се разгражда до ацеталдехид и след това до оцетна киселина. Ацеталдехидът е по-токсичен от етанола и на него се дължат клиничните последици след прекаляване с алкохол.Чистият концентриран алкохол, приложен върху кожата в големи дози може да коства интоксикация. Въпреки това, тестовете проведени върху животни доказват, че дермалната токсичност на алкохола е най-ниска в сравнение с другите консерванти използвани в козметиката. Алкохолът е летлива течност и след приложение върху кожата се изпарява и възможността от токсичност е незначителна.

Дразни ли алкохолът кожата и води ли до изсушаване? Не.

Концентрираният 30-40% алкохол може да доведе до дразнене и изсушаване на кожата, очната мембрана и  раздразнение в устната кухина. Типично е дразненето на лигавицата на устната кухина , когато се приемат спиртни напитки. В концентрации 15-20% ( това е най-честата концентрация на алкохола за повърхностно приложение) дразненето, повишената чувствителност и изсушаването на кожата спадат значително. Натуралната козметика използва дори по-ниски концентрации като консервант. В тези ниски дози алкохолът не причинява дразнене и изсушаване и може да се използва дори от хора с чувствителна кожа. 
Алкохолът с растителен произход причинява най-малко странични ефекти и е от изключително значение за стабилността на козметичните продукти, особено тези, които постоянно се прилагат върху кожата. В сравнение с органичните киселини, соли и бензиловият алкохол, натуралният етанол има най-малък потенциал да дразни и изсушава кожата. Естественият алкохол е тестван продължително в различни медицински проучвания, поради което има голям опит с неговата употреба. Прибавянето на натурален алкохол в ниски концентрации (под 15%) не може да причини дехидратиране и дразнене на кожата, докато високи дози от сорта на 30-40% вече могат. За суха и чувствителна кожа най-добре е да се ползват продукти с ниско съдържание на естествен алкохол.

_____________________________________________
Това е гост пост от блога на козметика MADARA 
Считам,че е най-опростено,лесно написано и научно обосновано така,че да се разбере най-ясно. Все още срещам хора, които се стряскат щом видят да пише алкохол в козметиката им. Може би е стряскащо когато се намира в първите съставки, защото това означава ,че алкохола присъства в голямо количество и основна съставка, което може да доведе до изсушаване. Макар,че срещнах няколко източника, които твърдят ,че е добре да има алкохол в козметиката при хора с акне ,а аз в това отношение съм тотално против.

Как Алкохолът може да влоши акнето и мазната кожа?
Ако кожата ви е мазна, може да ви е изкушение да използвате продукти на базата на алкохол, тъй като те осигуряват незабавно матово покритие, като по същество обезмаслява "себума". Иронията на използването на продукти на базата на алкохол за контрол на мазната кожа е, че щетите от алкохола могат да доведат до увеличаване на себума и разширени пори. Внимавайте с концентрацията и количеството алкохол в продуктите, които използвате.












__________________________________________________
Кредити:
https://www.madaracosmetics.com/en/blog/post/alcohol-in-cosmetics-5-myths-debunked/
Снимки : Madara cosmetics

https://www.paulaschoice.com/expert-advice/skincare-advice/basic-skin-care-tips/alcohol-in-skin-care-the-facts.html

Biochimica et Biophysica Acta, May 2012, pages 1,410-1,419
Experimental Dermatology, October 2009, pages 821-832
International Journal of Toxicology, Volume 27, 2008, Supplement pages 1-43

Christopher R. Kirman, Torka Poet, Antonio Quiñones-Rivera, Safety assessment for ethanol-based topical antiseptic use by health care workers: Evaluation of developmental toxicity potential, 

Regulatory Toxicology and Pharmacology, Volume 73, Issue 1, October 2015, Pages 248-264, ISSN 0273-2300, http://dx.doi.org/10.1016/j.yrtph.2015.07.015.

Pendlington R.U. (2001). Fate of ethanol topically applied to the skin. Food Chem. Toxicol., 39, 169-174.

Няма коментари